WWW.Ungdomspsykolog.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terapi og coaching

 

 

 

Du har sikkert ikke meget lyst til at tale med en psykolog. Du har måske overvejet det grundigt og forsøgt mange ting inden, du og din familie tog skridtet til at finde en psykolog, som kunne hjælpe dig. Som de fleste andre, gør du det nok alene fordi du er nød til det. Det kan være dine forældre, kæreste eller venner, der har presset på, for at du skulle tale med nogen.

Det kan også være, at du allerede har talt med en psykolog eller psykiater, som du ikke syntes forstod dig, talte til ned til dig, spurgte for meget eller sagde alt for lidt.

 

Det er helt OK. Du kan sagtens få noget ud af samtaler, selv om du har din tvivl på at det er det værd. Det kan være at din tvivl kan fortælle os noget om, hvad du selv tror kan hjælpe dig, og hvordan du vil behandles og respekteres. Spørgsmålet er om du / vil give det en chance.

 

Jeg tænker altid at vores samtaler ikke skal være over længere tid, end du har behov for. Så kortvarig som muligt er ofte bedst. Du er den der bestemmer, hvor lang tid det er. Når først du har knækket koden og fået det bedre, finder du helt sikkert selv flere ting, som vil være hjælpsomt for dig. Det er det udvikling, og det at kende sig selv handler om.

 

Det kan være, at du har det som mange andre unge, at alting går lidt stærkere end for de lidt ældre. Problemerne har måske vokset sig meget store på kort tid. Heldigvis kan de også hurtigere blive mindre

 

Ændringerne sker oftest hurtigst og lettest ved at vi arbejder ud fra, hvad du/I allerede kan, er gode til og står for. Tit kan det være ting du/I for en tid har glemt. Måske har du også brug for at kunne genkende de mønstre, du vil undgå at sidde fast i og gerne vil ændre. De fleste unge siger til mig at de vil have redskaber og gerne vil have nye ideer. Jeg har mange ideer og redskaber, men du skal være med til at vælge og finde ud af hvad der passer til dig.

 

Første gang du kommer, skal du først finde ud af, om du føler dig tryg, om jeg forstår dig, og om du oplever, at jeg kan hjælpe dig/jer. Jeg vil så sammen med dig/Jer prøve at finde nogle ideer og forslag til at gå op imod problemerne.

 

Hvis du bor sammen med dine forældre, er det en rigtig god ide at de er med til (nogle af) samtalerne på en eller anden måde. Det gælder ligegyldigt hvordan I iøvrigt har det sammen.

 

Hvornår hjælper terapi

Utallige undersøgelser viser at samtaler og terapis virkning kun meget lidt skyldtes den metode som terapeuten bruger: "its not rocketscience". Det afgørende er en frugtbar forståelse og samarbejde imellem psykologen og dem der søger hjælp, samt at de færdigheder, og det håb, som som spirer frem og som mennesker allerede bringer med sig styrkes.

Hvis I ikke efter to samtaler føler at psykologen kan hjælpe, har forståelse for situationen, og bringer fornyet håb er der meget lille chance for at det terapeutiske forløb vil være hjælpsomt. Det bedste råd er: at tale med psykologen om ens oplevelse og i mange tilfælde finde anden hjælp.

Forvent og kræv at psykologen kan fortælle dig noget om, hvordan hun arbejder, og hvad du kan forvente af behandlingen.

Jeg arbejder feedback orienteret  og evidensbaseret.  Det betyder at jeg målrettet opsøger og bruger din feedback som væsentlig grundlag for samtaleforløbet.